Apistogramma

Het geslacht Apistogramma bestaat uit kleinere leden van de Cichlide familie en vragen een totaal andere behandeling van de meeste Cichliden. Apistogramma kunnen vaak gehouden worden in een kleiner aquarium. Vaak vanaf 60 cm lang, dit verschilt per soort en net als bij andere soorten vissen geldt hier ook weer, hoe groter hoe beter. De meeste soorten Apistogramma’s kunnen prima samen gehouden worden in een aquarium. Wel dient het aquarium voor Apistogramma een goede beplanting te hebben met veel verstop plekken. Stenen en stukken hout mogen niet ontbreken.

Meer weten?
Alles over algen bestrijden, aquariumvissen, aquariumplanten en veel meer vind je op Aquariumfans.nl. Je leest er ook alles over de Apistogramma.

Het geslacht Apistogramma

Apistogramma soorten zijn een stuk gevoeliger dan de grote Cichliden. Ze kunnen gevoelig zijn voor chemicaliën, zoals die gebruikt worden op sommige ziektes mee te behandelen.
Het water dient over het algemeen wat zacht en zuur te zijn, DH waarde moet liggen tussen de 4 en 8, PH waarde tussen de 6 en 7 en een temperatuur van 24 tot 26 graden.
Vaak word voor de kweek de temperatuur verhoogt naar 28 graden, dit is echter niet altijd nodig.

Apistogramma macmasteri

Apistogramma macmasteri

Kweek

Meestal zijn er geen bijzondere voorzieningen nodig voor de kweek van Apistogramma. Zolang de Apistogramma maar goed gevoerd worden, zullen ze zich vaak wel voortplanten in een aquarium.
De plaats voor het afzetten van de eieren verschilt per soort, de ene soort kiest ervoor om de eieren af te zetten aan bladeren terwijl de andere soort dit liever doet op een steen. Vaak zorgt de man ervoor dat de broedplaats schoon word en schoon blijft. Zodra de vrouw de eieren heeft afgezet zal de man meteen beginnen met bevruchten. De eieren zijn donkerder dan bij de meeste vis soorten. Het Apistogramma vrouwtje zal de zorg voor eieren en de jongen op zich nemen, het mannetje word vaak zelfs verjaagt door de vrouw. Voor zijn eigen veiligheid kan de man daarom ook beter worden verwijderd uit de kweekbak, in een groot aquarium is dit niet nodig. Als de vrouw de man begint op te jagen terwijl er nog geen eieren zijn, dan is dit vaak en teken dat de ei afzetting dichtbij is. Vaak is dit ook al te zien aan het donkerder en feller worden van de kleuren. Het duurt tussen de 3 en 5 dagen voordat de eieren uit komen, dit verschilt ook weer per soort Apistogramma. De jongen worden vaak over gebracht naar een kuil of een opening tussen twee stenen. Het duurt vier tot zes dagen voordat ze zelfstandig gaan rond zwemmen. Ze zijn veel kleiner dan de jongen van andere Cichliden, daarom moeten ze gevoerd worden met infusiediertjes, heel fijn gemalen vlok voer word vaak ook wel gegeten. De moeder blijft de jongen beschermen tot ze rond de drie weken oud zijn. De moeder waarschuwt haar jongen door bepaalde bewegingen te maken met haar lichaam. De jongen verstijven direct en zullen naar de bodem zinken, soms zullen zich ophopen onder het lichaam van de moeder.

Jonge Apistogramma ouders eten vaak hun eerste broedsel op, mocht dit vaker gebeuren verwijder dan de ouders uit de bak nadat de eieren bevrucht zijn. Of zorg ervoor dat eieren worden afgezet op stuk steen, dit stuk steen plaats in een andere bak met precies het zelfde water. Het water moet ongeveer 15 cm diep zijn met een temperatuur van van 27 tot 29 graden. Om te voorkomen dat de eieren gaan schimmelen voeg je een vijfprocent-oplossing van Methyleen blauw toe. Gewoonlijk vijf druppels per 4,5 liter water. Zet het stuk steen of glas rechtop in de bak, laat een stroom bubbeltjes vlak langs de eieren stromen, maar zorg ervoor dat de bubbels de eieren niet raken. Dit zorgt voor een goede beweging van het water, de ouders doen dit normaal ook.

De Apistogramma soorten leven gemiddeld 2 tot 3 jaar, meestal is het vrouwtjes wat kleiner dan het mannetje. Dit betekend echter niet dat de man sterker is, de vrouw kan zich zeer goed verdedigen tegen de man.