Cichliden

Cichliden

12710777_891073257679407_4420981266346258480_o

Keizerbaars

De naam Cichlide ook wel genoemd Cichlidae in het latijns, is in de biologie de benaming voor een familie baarsachtigen, in het latijns Perciformes. Cichliden lijken op baarzen, maar er zijn wel degelijk verschillen. Onder andere de bouw van de keelkaken en ze hebben maar één reukgroefgat aan beide zeiden van hun kop. De echte baarzen hebben twee van reukgroefgaten. Toch zijn deze twee soorten verwant aan elkaar.

Meer weten?
Alles over algen bestrijden, aquariumvissen, aquariumplanten en veel meer vind je op Aquariumfans.nl. Je leest er ook alles over de Cichliden.

Er zijn op dit moment meer dan 2000 verschillende soorten Cichliden bekend. De meeste komen voor in de grote meren van Afrika en midden en Zuid Amerika, een klein aantal soorten komt voor in het zuiden van India en Texas in Noord-Amerika. Het lichaam van de Cichliden varieert van lang gerekt tot schijfvormig, bij langgerekt kun je denken aan een Keizerbaars en bij schijfvormig aan een Discusvis. Er zijn ook soorten die in Zuidoost- Azië voorkomen, bijvoorbeeld Etroplus Maculatus.

Soorten

De meeste Cichliden soorten onderscheiden zich van andere vissen door het broedgedrag dat ze vertonen. Het vrouwtje van de Cichliden zal een kuiltje maken in de bodem, op dat moment zwemt het mannetje rondjes om haar heen totdat ze haar eieren los laat, op dat moment spuit de man zijn sperma over de eieren. Het vrouwtje zal de eieren in haar bek nemen en uitbroeden in haar bek. Ook beschermen de ouders hun kroost zeer goed, vaak houden ze jonkies in hun bek om ze te beschermen tegen roofdieren, ze worden daarom ook wel muilbroeders genoemd. Over het algemeen kan gesteld worden dat cichliden het best tot hun recht komen in een speciaalaquarium. Voordat je deze vissen aanschaft moet men zich eerst goed op de hoogte stellen wat precies de speciale eisen van de vis zijn. Er zijn uitgesproken gravers bij en het plaatsen van deze vissen in een beplante bak zou dus funeste gevolgen hebben voor de inhoud. Voor een aantal andere soorten is de aanwezigheid van planten echter een noodzakelijkheid. Dikwijls worden op de bladeren de eieren afgezet. Ook wordt aan de waterkwaliteit dikwijls aparte eisen gesteld. Er is ook een andere bevruchtingsmethode die de eivlekmethode wordt genoemd. De vrouw zal de eieren in haar bek nemen, dan zal ze met haar bek open naar de aarsvin van de man zwemmen, waarna hij zal sperma over de eieren zal spuiten. De man heeft meerdere vlekken op zijn aarsvin. Deze vlekken lijken op eieren, en trekken de vrouw tijdens de paring aan.

 

Aquarium voor en Cichlide

Niet alle soorten Cichliden kunnen bij elkaar in een aquarium, Malawi Cichliden en Discusvissen gaan absoluut niet samen. Vaak is het beter om vissen uit één meer  of rivier samen te houden, u kunt dan gemakkelijker een natuurlijk biotoop opzetten. Dit is beter voor de vissen en vaak ook voor de uitstraling van het aquarium.
Heb je een aquarium van 120 x 50 x 50 cm hou daar alleen Mbuna soorten in , dat houd in dat je veel schuilplaatsen moet maken .
Heb je een aquarium vanaf 150 cm x 50 cm x 50 cm of groter ,vanaf deze maat kun je wat Aulonocara en Utaka en Lethrinops soorten in je aquarium houden .
En heb je een aquarium van 200 cm x 60 cm x 60 cm aquarium daar kan men de rovers van het Malawi Meer in houden , houdt hier ook rekening met voldoende zwemruimte!
De bodem kun je het beste maken met fijn zand. Koop de cichliden bij betrouwbare adressen en lees je eerst goed in wat voor soorten je gaat houden.

 

Met name de Zuid-Amerikaanse soorten Cichliden plakken hun eieren aan verticale oppervlakken, hier zijn speciale kegels voor te koop, maar stukken hout, steen of glas worden ook gebruikt door de ouderdieren. Twee voorbeelden van deze Cichliden zijn de Maanvis en de Discusvis, andere soorten Cichliden zijn Dwergcichilden Apistogramma’s, Sleutelgat Cichlide en de Keizerbaars Cichlide
Soorten Cichliden
Pseudotropheus Zebra
Pseudotropheus Elongatus
Melanochromis Maingano
Haplochromis Venustus
Aulonocara Nyassae
kersenbuik cichlide
Discusvis
Aulonocara Maulana
Aulonocara Baenschi

12524253_1095180187211601_7327050957215345026_n

Cichlide als consumptievis

Eén van de meeste gegeten vissen is de Cichlide Tilapia, er zijn 3 ondersoorten namelijk  Oreochromis, Sarotherodon en Tilapia.
Oorspronkelijk stammen deze vissen uit Afrika, maar ze werden door de mens uitgezet in andere werelddelen, zodat deze vis ook voorkomt in de Noord-Amerikaanse Everglades.