Garnalen

Garnalen zijn kleine kreeftachtigen die zowel in zout als in zoet water voorkomen, maar de meeste leven in zee. De meeste soorten leven op een zandbodem waarin ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen roofdieren.

Meer weten?
Alles over algen bestrijden, aquariumvissen, aquariumplanten en veel meer vind je op Aquariumfans.nl. Je leest er ook alles over de Garnalen.
citroen garnaal

Citroengarnaal

Er zijn 3268 soorten garnalen bekend, zowel in tropische, subtropische als koudere wateren. Over het algemeen worden ze groter naarmate het water waarin ze leven warmer is. Garnalen eten voornamelijk plankton, dit zijn kleine planten en dieren.

Garnalen

De bekendste garnaal in Nederland is de grijze of Noordzeegarnaal Crangon crangon. Zij leven vooral ’s zomers dicht bij de kust. In de winter trekken ze naar dieper water. Noordzeegarnalen zijn vooral ’s nachts actief.

Het houden in een aquarium

Het houden en kweken van Garnalen is een leuke hobby, ze zijn bijna altijd actief en ze maken ook nog je aquarium schoon.
Een garnalen aquarium is iets heel bijzonders. Was je eerst gewend om je vissen rustig rond te zien zwemmen, bij een garnalen aquarium is dit compleet anders, een heel leger druk aan het werk met het schoonmaken van je aquarium. Grote aquariumvissen zijn natuurlijk niet welkom want die lusten wel een garnaaltje als hapje.

Je hebt een aantal garnaalsoorten die je kunt houden in een zoetwater aquarium. Garnalen hebben een algemene eis die ze stellen aan hun leefruimte, de water waardes moeten constant zijn. Laat je aquarium eerst een tijd voor draaien om het water goed te krijgen, vooral Nitriet is schadelijk voor Garnalen. En het is van belang dat je de “goede” bacteriën de tijd geeft om zich te nestelen in je aquarium, met name in je filter. Deze bacteriën zorgen voor stabiele water waardes.

De drie soorten die zich goed in een zoetwater aquarium houden zijn: dwerggarnalen, waaierhandgarnalen en Macrobrachium garnalen.

Dwerggarnalen

Deze kleine Garnaaltjes zijn sociale dieren en bijzonder actief.
Er zijn tientallen soorten die je makkelijk kunt houden, zelf meerdere soorten bij elkaar. Begin met een stuk of 10 Garnalen van één soort.
Ze kweken makkelijk, als je de juiste water waardes hebt ben je verzekerd van een baby boom.

Macrobrachiumgarnalen

Deze soort is een stuk dominanter in een aquarium. Ze leven het liefst in paren of in een kleine groep. De mannetjes vertonen dominant gedrag, ze willen het liefst met een aantal vrouwtjes apart leven. Concurrentie kan leiden tot gevechten en zelfs tot de dood.

Waaierhandgarnalen

Deze garnalen zitten graag bij je filter om voedingsstoffen uit het water tot zich te nemen. Voortplanten gaat alleen niet lukken want de larven moeten in brak water opgroeien.
Ze kunnen samen met dwerggarnalen gehouden worden.

Citroengarnaal
Citroengarnalen zijn makkelijke garnalen om te houden. Ook kweken ze eenvoudig. Zodra het vrouwtje bevrucht is, draagt ze eitjes onder haar buik voor ongeveer 3 a 4 weken. Als de jongen vervolgens worden geboren, zijn ze al volledig ontwikkeld.

Wetenschappelijke naam: Neocaridina Davidi var. Yellow
Bekend als: Citroengarnaal, Gele Garnaal, Gele Sakura, Yellow Sakura
Minimale aquariumgrootte: 15 liter
Temperatuur: 16°C tot 27°C (ideaal is ‘kamertemperatuur’, zo’n 20°C tot 23°C)
PH waarde: 6,5 tot 8,0 KH: 4 – 14

Vuurgarnaal
Dit is een rode variant van de Neocaridina Davidi. De vrouwtjes zijn feller rood van kleur dan de mannetjes.

Wetenschappelijke naam: Neocaridina Davidi var. Red
Bekend als: Vuurgarnaal, Cherry garnaal, Red Fire, Vuurtje
Minimale aquariumgrootte: 15 liter
Temperatuur: 16°C tot 27°C (ideaal is ‘kamertemperatuur’, zo’n 20°C tot 23°C
PH waarde: 6,5 tot 8,0 KH: 4 – 14