Tanganyika Aquarium

Tanganyika Aquarium

Tanganyika Aquarium

Tanganyika Aquarium

Tanganyikameer

Tanganyika Cichliden komen uit het Tanganyikameer in Centraal-Afrika, Dit is een van de grootste en diepste meren in Afrika, met een lengte van 673 km van noord naar zuid en een gemiddelde breedte van 50 km is het een enorm meer. Het meer heeft een oppervlakte van 32.900 km², een oever met een lengte van 1.828 km, een gemiddelde diepte van 570 m en een maximumdiepte van 1.470 m en het bevat ongeveer 18.900 km³ water.

Meer weten?
Alles over algen bestrijden, aquariumvissen, aquariumplanten en veel meer vind je op Aquariumfans.nl.

Tanganyika Cichliden

Er zijn een aantal bekende soorten Tanganyika Cichliden zoals, Cyphotilapia frontosa en Neolamprologus helianthus. De meeste soorten hebben een groot Tanganyika Aquarium nodig omdat ze zelf ook groot kunnen worden.
Cyphotilapia frontosa kan wel 35 cm lang worden en heeft dus een aquarium nodig van zeker 200 x 50 x 50, veel kleiner als dit is af te raden. Maar de kleinere soorten die rond de 10 cm lang worden kunnen wel in een aquarium van 120 x 50 x 50 worden geplaatst. Er zijn soorten die uitsluitend op de bodem leven terwijl andere zich meer in open water bevinden. Het is dus verstandig om je aquarium aan de soort of soorten aan te passen die je wilt gaan houden. Een zand bodem met donkere stenen is in de meeste gevallen dus noodzakelijk om het natuurlijke biotoop na te maken.

Tanganyika Aquarium inrichten

Sommige Tanganyika cichliden zijn gravers, het is dus noodzakelijk dat je de stenen zo op elkaar neerlegt dat het stevig ligt en niet kan instorten. Het is verstandig om piepschuim tussen de glasplaat en de rotsen te plaatsen op de bodem kunt u ook een piepschuimplaat neerleggen hier boven op kunt het zand of grind plaatsen. De stenen is Tanganyikameer zijn vaak donker van kleur, bij donkere kleuren voelen de vissen zich dus meer op hun gemak.

Voor de bodem van het Tanganyika aquarium kunt u gewassen fijn grind of zand gebruiken. Kies een product dat bedoeld is voor aquaria, gebruik geen steentjes met scherpe randjes! Cichliden spoelen het zand in hun muil, op zoek naar voedsel en kunnen door scherpe stukjes de kieuwen beschadigen.

Vaak worden verschillende kleine stenen gestapeld waardoor de rotsen niet stabiel liggen. Probeer daarom afwisselend met grote en kleine stenen te werken wat een veel mooier uiterlijk zal geven, en het is tevens ook een stuk natuurlijker. Probeer ook niveau verschil te maken, plaats niet iedere steen op dezelfde hoogte. Als het plaatsen van de stenen voltooid is, kan je fijn grind of zand tussen de rotsen en de bodem bijvullen tot minimaal 5 cm hoogte.

Nu gaan we verder, met het vullen van het aquarium met leidingwater van ongeveer 25 graden. Giet dit niet rechtstreeks op de bodem maar zet een bord op de bodem en giet het water daarin. Zo voorkom je dat je de zojuist aangebrachte bodemlaag wegspoelt. Vult het aquarium tot ongeveer 2/3 van het totale water hoogte. Voeg eventueel een waterbewerkingsmiddel toe dat het water geschikt maakt voor de vissen. Je kunt nu eventueel planten in de aquaria plaatsen.
Het is niet noodzakelijk om planten te verwerken in je Tanganyika aquarium, in het meer komen wel wat planten voor maar het is niet zo dat elke stukje beplant is. Maar als je toch zou kiezen voor planten, kies dan voor stevige planten zoals Valisneria, Anubias en Javavaren. Het is zelfs mogelijk dat Tanganyika cichliden de planten ontwortelen door de graafwerken die ze soms verrichten, plaats de Valisneria daarom in potjes en graaf ze vast in de bodem, de Anubias en de Javavaren kan je met de potjes goed vast klemmen tussen de rotsen.

Het word afgeraden om kienhout in je Tanganyika aquarium te verwerken, dit hout geeft looizuur af aan het water. Twee nadelige effecten zijn hiervan dat het water een geel of roodachtige kleur krijgt en dat de PH waarde nadelig wordt beïnvloed.

altolamprologus calvus

altolamprologus calvus

Aquarium filter

We gaan nu verder met het bekijken van ons randapparatuur voor het Tanganyika Aquarium. Het belangrijkste is het hart van het Tanganyika Aquarium, een goede filtering. Er zijn verschillende mogelijkheden, zo zijn er de binnenfilters, bio inwendige filters, biologische filters en de meest gekende potfilters.

Verwarming

Tanganyika cichliden hebben een temperatuur tussen de 23 en de 25 graden nodig. Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden, we hebben de bekende staafverwarming en de bodemverwarming. Er zijn ook verschillende potfilters die een verwarming element hebben ingebouwd waardoor we nog minder techniek in het Tanganyika Aquarium hoeven in te bouwen, maar opgepast als de filter moet hersteld worden zit je ook zonder verwarming in het Tanganyika Aquarium.

Verlichting

Tanganyika cichliden vragen niet veel licht, het type en kleur licht is vaak persoonlijk, het oog wil ook wat. Als je een Tanganyika biotoop wilt nabootsen in het Tanganyika Aquarium dan is het bij een aquarium van 120x40x50 toch raadzaam om minimaal twee TL lampen te gebruiken. Je kunt deze TL lampen het best afzonderlijk schakelen waardoor je overdag meer licht voor algen groei produceert en in de avond minder licht voor de kleur van de Tanganyika Cichliden. Het aantal TL lampen is ook afhankelijk van de diepte van het aquarium, hoe dieper het Tanganyika Aquarium hoe meer rijen TL lampen we zullen moeten gebruiken. Helaas hebben de standaard aquariums met een lichtkap vaak het nadeel dat de TL lampen samen zijn geschakeld, waardoor u in de avond of bij het opstarten niet stap voor stap het licht kan opbouwen.

Waterwaarde

Nu zult u toch moeten wachten, het filter moet nu echt gaan werken en er moeten bacteriën gaan groeien, dat kan 3 tot 4 weken duren. U kunt een speciale bacterië bevattende oplossing kopen om dit proces sneller te laten verlopen. Afhankelijk van het gebruikte middel moet u nu een aantal dagen wachten voor u verder kunt met het Tanganyika Aquarium. Na het aantal dagen dat is aangegeven op de bacterië oplossing zou het water van goede kwaliteit moeten zijn. Om hier zeker van te zijn, is het verstandig om een aantal waarden te meten. Het gaat dan vooral om de pH, KH, GH en nitriet. Deze laatste waarde moet lager zijn dan 0,2 mg/l voordat u de vissen kunt introduceren in het Tanganyika Aquarium. De PH zuurgraad moet tussen de 7,5 en 9 liggen, de KH carbonaathardheid tussen 14 en 18 en de GH totale hardheid tussen 7 en 11.