Waterplanten

Waterplanten

Koud waterplanten

Koud waterplanten, de naam zegt al deze planten leven in koude wateren. Het zijn vaak seizoensplanten, ik de lente begint de groei en in de herfst sterven ze weer af om volgend jaar weer opnieuw te beginnen, de waterplanten die dit doen waterplanten zich vaak voort door middel van delen, een takje krijgt een zij takje, deze breekt af en zo heb je weer een nieuw plantje. Er zijn ook koud waterplanten die voortplanten doormiddel van zaad.

Meer weten?
Alles over algen bestrijden, aquariumvissen, aquariumplanten en veel meer vind je op Aquariumfans.nl. Je leest er ook alles over de waterplanten.

Warm WaterPlanten

Deze waterplanten leven in de gebieden dichterbij de evenaar, denk aan Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Azië. In de groep kun je de meeste aquarium planten indelen. Ze hebben behoefte aan een voedingsbodem voor goede groei en een temperatuur van 20 tot 29 graden, boven de 30 graden groeien en bloeien de meeste waterplanten niet goed meer. Elke plant, op de juiste plek, is een goede aanwinst voor ieder aquarium.

Planten en algen

Gezonde goed groeiende waterplanten zorgen ervoor dat er geen algen komen, omdat zij dan al het voedsel opnemen en er voor de algen weinig overblijft. Maar natuurlijk moeten de planten zelf dan ook wel het voedsel ter beschikking hebben. Met name je nitraat en fosfaatgehalte kunnen wel eens te laag liggen bij een aquarium met een dicht plantenbestand. Die zal je moeten testen en eventueel aanvullen met specifieke waterplanten voeding voor aquaria. Veel mensen denken nog dat 0 mg/l juist goed is, maar de truc is om je planten beter te laten groeien dan de algen. Belangrijk is om niet alleen de juiste waarden te krijgen maar nog meer om deze te behouden. Een constante leefomgeving is niet alleen voor vissen, maar ook voor planten van levensbelang.

Aquariumplanten zijn het beste middel om je waterkwaliteit hoog en vissen gezond te houden, maar de aquariumplanten kunnen dat alleen maar als ze gezond zijn en goed groeien. Planten zijn dus niet alleen ter decoratie.

Planten kiezen

De meeste waterplanten die je koopt, worden vaak bovenwater gekweekt. Dit noemen ze ook wel emers kweken. Aan het emers kweken van aquariumplanten zitten een aantal voordelen boven het onderwater oftewel submers kweken van aquariumplanten.
Hieronder een aantal voordelen.
1. De meeste aquariumplanten groeien emers sneller dan submers

2. Emers gekweekte aquariumplanten hebben geen last van algen

3. Emers groeiende aquariumplanten zijn minder gevoelig voor wisselende omstandigheden

4. Emers groeiende aquariumplanten hebben minder licht nodig dan submers groeiende planten

5. Emers gekweekte aquariumplanten zijn gemakkelijker te vervoeren

Hieronder de eventuele nadelen van emers kweken.
1. Emers gekweekte waterplanten die in het aquarium geplaatst worden, moeten zich eerst nog een tijdje aanpassen aan het leven onder water. Soms gaat dit mis en sterft het plantje.

2. Verder zien sommige waterplanten er submers heel anders uit dan emers. Als je waterplanten koopt, kijk dus niet naar het uiterlijk van het plantje dat je in de winkel ziet. Let hier dus op.

 

 

De meeste aquaria zijn gebaat bij enkele snelgroeiende echte waterplanten. Deze zorgen voor zuurstof in het water en nemen veel vuilstoffen op. Zeker bij het opstarten van een bak is het handig om snelgroeiende waterplanten in het aquarium te zetten. Voorbeeld hiervan zijn Waterpest, Cabomba soorten en Belgisch groen. Deze waterplanten kunnen een teveel aan vuilstoffen bij een gebrek aan bacteriële aanwezigheid verwijderen.

Hoe waterplanten te snoeien?

Er zit een groot verschil qua snoeien van waterplanten, de ene plant is de andere niet. Sommige waterplanten kun je heel makkelijk stekken, andere weer niet. Hieronder vind de snoei methode per type plant.

Steel plant

Hygrophila,

Alternanthera,

Nesaea

Knip de onderkant van de planten af en plaats de bovenkant terug in de grond. De onderkant kan evt gebruikt worden voor nieuwe aanwas.

Cabomba,

Egeria

Knip de bovenkant af en plant die. De onderkant kan je laten staan.

Bolplant

Aponogeton,

Nymphaea

Grote bladeren die gaan drijven afknippen om de plant compact te houden.

Rizoom (wortelstok)

Anubias,

Microsorum

Verkleinen en in stukken delen door de wortelstok door te knippen.

Rozet plant

Echinodorus

Verwijder hele bladeren om te snoeien. Scheuten kunnen losgeknipt worden en herplant.

Rozetplant

Cryptocoryne

Verwijder hele bladeren of waterplanten om te snoeien.

Bodembedekkers

Glossostigma, Hemianthus

Knip deze planten met een schaar horizontaal, dus zoals een gazon.

Uitlopers

Vallisneria,

Lilaeopsis

Verwijder hele bladeren vanaf de buitenkant. Scheuten kunnen losgeknipt worden en herplant.

Drijf planten

Salvinia,

Ceratophyllum

Verwijder een deel van het oppervlak, ze vermenigvuldigen snel.

Mossen

Riccia, Monosolenium

Verklein door een schaar te gebruiken. Net als het snoeien van een heg.

 

Voedingstoffen

Er zijn een aantal belangrijke aspecten als het gaat om het analyseren van voedingstekorten. Het kijken naar de groei van de plant om zodoende de voedingsstoffen te bepalen die in jouw aquariumwater zitten, kan een effectieve manier zijn om jouw aquarium gezond draaiende te houden. Dit gaat doorgaans alleen op voor planten met voldoende licht en CO2 bemesting. Alleen hierdoor groeien planten namelijk zo snel dat een tekort direct opgemerkt kan worden.  Het is dus belangrijk om vooral de snelst groeiende planten in de gaten te houden. Bij traag groeiende waterplanten kan het  2 weken duren voordat je een tekort ziet, terwijl een hygrophilia bijvoorbeeld binnen 1 tot 2 dagen al tekorten kan vertonen.

Oud blad kleurt gelig/rood betekend een tekort aan KNO3 (nitraat).

Blad laat los en en kleine gaatjes in het blad betekend een tekort aan KH2PO4 (fosfaat).

Gelige vlekken op oud blad terwijl nerf groen blijft, betekend een tekort aan MgSO4 (magnesium).

Gelige gebieden op oud blad en gelige randen op nieuwe blad, Blad sterft af. Dit betekend een tekort aan K2SO4 (sulfaat).

Gelige randen op nieuw blad, schade, sterfte van nieuwe groei. Betekend een te kort aan Ca (calcium).

Zwart/bruin blad, plant gaat dood, dit betekend dat er een teveel is aan KH2PO4 (fosfaat).

Nieuw blad kleurt geel. Dit wijst op een tekort aan S (sulfur).

Gelige blad, vanaf de punt van het blad waarna het blad transparant zal worden. Nerven blijven wel groen of groenachtig. Dit betekend een tekort aan Fe2 (ijzer).

Gelige vlekken tussen de nerven, start bij rand en punt van het blad. Dit wijst op een tekort aan Zn (zinc).

Dood gelig blad tussen de nerven. Dit komt door een tekort aan M (mangaan)

Dode bladpunten en vlekkerige randen, tekort aan Cu (koper).

Nieuwe uitgroei sterft dit komt door een tekort aan B (borium).

Gele vlekken tussen bladnerf, en bruine gebieden tegen de bladrand, dit wijst op een tekort aan Mo (molybdeen)

Plant blijft klein, weinig tot geen groei, witte neerslag (calcium) op bladeren. Dit komt door een tekort aan CO2 (koolstofdioxide), er dient extra CO2 toegevoegt te worden. Vaak is een beluchtingspomp voldoende.
Bij een echte plantenbak dien je CO2 toe te voegen.

Vissen happen naar lucht, dit komt door en tekort aan O2 (zuurstof) en een overschot aan CO2 (koolstofdioxide).

Slome vissen gecombineerd met geen plant groei, tekort aan O2 (zuurstof).

Plant stopt met groeien / zwarte wortels, De bodem dient vervangen te worden. Het Substraat is niet goed.

Plantentips

Rode waterplanten zijn vaak lastiger en hebben behoefte aan meer ijzer, licht en CO2.
Waterplanten met dikke stengels en grote bladeren hebben in de regel minder licht en vloeibare voedingstoffen nodig. Voeding in de bodem is voor deze waterplanten wel belangrijk.
Waterplanten met dunne stengels, dunne naaldachtige bladeren en grasachtigen hebben in de regel meer licht en vloeibare voedingsstoffen nodig.
Bodembedekkers hebben in de regel veel meer licht nodig. Al helemaal omdat de afstand tot de lampen groter is. Zij staan tenslotte op de bodem.
Haal loodjes, potjes, schuim en dergelijke altijd van de planten af en haal dode bladeren en zwarte onderkanten eraf. Plant de waterplanten ver genoeg uit elkaar zodat het licht en water erbij kan. Dus niet allemaal stengeltjes tegen elkaar in het grind of zand duwen. Plant aquariumplanten in groepjes voor een mooi effect. Snoei wanneer nodig. Haal stengel planten er helemaal uit, met wortel dus, en knip ze schuin af net boven een vertakking naar bladeren. Zorg ervoor dat je geen bladeren in het grind duwt. Dit kan je bij voorkeur doen bij het wekelijkse water verversen.

Verwijder altijd dode waterplanten en bladeren. Deze gaan rotten.

Acuras gramineus

Een sprietig rietachtig plantje dat in het wild voorkomt in moerras gebieden. Er zijn verschillende vormen, de dwergvorm die niet hoger wordt
dan 5 tot 7 cm, een middelvorm van 10 tot 30 cm en een grotere vorm die tot wel 45 cm hoog kan worden.

Cabomba caroliniana

Afkomstig van het vasteland van Amerika, de zuidelijkste staten van Noord-amerika en ten zuiden daarvan.
Het is een mooie aquariumplant met gedeelde waaiervormige bladeren. Deze plant is goed bestemd tegen wat kouder water.
Deze plant kan wel 50 cm hoog worden met verschillende vertakkingen.

Ceratophyllum demersum Hoornblad

Deze tere plant doet het erg goed bij een niet te hoge temperatuur en voldoende licht. Word ongeveer 30 cm hoog.

Elodea densa (waterpest)

Een bleek tot donkergroen, doorschijnend blad met een stompe punt. Deze plant is geschikt voor koude en tropische aquaria.

 

Elodea densa

Waterpest Elodea densa

Lysimachia nummularia

Deze waterplanten worden over het algemeen niet hoger dan 15 tot 50 cm. groeit goed op normaal licht bij een temperatuur tussen 15 en 27 graden.

Aponogeton crispus

Deze waterplanten komen oorspronkelijk uit zuid-india en kan wel 60 cm lang worden en houd van een temperatuur van 22 tot 24 graden, heeft weinig eisen
aan de licht kwaliteit.

Aponogeton ulvaceus

Deze schitterende waterplanten komen van Madagaskar. Het is een echt solidaire plant waarbij één plant wel 25 tot 30 bladeren kan krijgen.
Deze bladeren worden ongeveer 50 tot 60 lang en deze zijn dan ongeveer 5 cm breed en zijn wokkelachtig van vorm.

Bacopa amplexicaulis

Met zijn lengte van ongeveer 40 tot 50 cm is het een plant die u het best aan de achterzijde of in het midden van het aquarium kan plaatsen,
waar u er een mooie groep van kunt maken. Het is zeker geen plant die solitair neergezet moet worden in het aquarium.
In een aquarium met een watertemperatuur tussen de 18 en 30 graden groeit de bacopa goed.

Blyxa japonica

Deze schitterende waterplanten heeft net als zijn plantenfamilie het nadeel dat het maar éénjarige waterplanten zijn en vragen veel licht.
De plant blijft klein en heeft een fijne bladstructuur. Uit één kern groeien wel honderden blaadjes.
Deze waterplanten houden van temperaturen van 18 tot 24 graden.

Cryptocoryne wendtii

Cryptocoryne wendtii is onbetwist de meest aanbevolen Cryptocoryne voor het aquarium. De plant combineert een decoratief uiterlijk met een optimale groei.
Verschillende vormen in de handel verkrijgbaar. Een schaduwrijke locatie is geschikt voor een goede groei. Vermenigvuldiging gebeurt snel door uitlopers, zodat een dicht bos zal ontwikkelen na een paar weken.
De optimale temperatuur voor deze waterplanten ligt tussen 22 en 26° C, maar zowel hogere als lagere temperaturen worden getolereerd gedurende korte perioden.